Pieter Loekemeijer 1906-1942

Oorlogsslachtoffer
Is 35 jaar geworden

Geboren op 16 juli 1906 te Vlissingen
Overleden op 18 februari 1942 te Haven van Soerabaja a/b Hr.Ms. K VII
Rang Bootsman
Militair onderdeel KM.U kunt hieronder uw woorden ter nagedachtenis aan deze gevallene weergeven. Als u foto’s aan dit monument wilt toevoegen kunt u die als bijlage sturen in een e-mail aan monument.ozd@gmail.com .

 1. Jouke Spoelstra

  Het noodlot van de K VII

  Hr.Ms K VII, in 1921 in Rotterdam voor dienst in de Koloniën te water gelaten, was na een actieve carrière in augustus 1937 uit actieve dienst gesteld. Zij lag sindsdien bij de onderzeebootloodsen op het Marine Etablissement van Soerabaja in conservatie, wat wil zeggen dat zij niet operationeel is en niet volledig bemand is maar vooral als reserveboot binnen ligt. Met haar dieselmotoren kon zij bijvoorbeeld de batterijen van collega onderzeeboten opladen zodat van die boten de diesels in onderhoud konden. Een kernbemanning zorgt aan boord voor instandhouding van de boot en de bediening en bewaking van de systemen.

  Sinds het binnenvallen van de Japanners wordt Soerabaja regelmatig gebombardeerd. Op 18 februari 1941, bij het 9e bombardement, lag Hr.Ms. K VII vanwege luchtalarm conform de daarvoor geldende routine afgetrimd op de bodem bij het meest oostelijke onderzeebootdok op het Marine Etablissement te Soerabaja, zodanig dat alleen de periscoop boven water uitsteekt.
  In de eerste fase van de aanval wordt Hr.Ms. K VII door één Japanse bom nabij de periscoop en één bom op 15 meter daarvóór getroffen. Er vallen dertien doden, de gehele kernbemanning.

  Hun namen zijn:

  Boumans, H.G., matroos 1e kl.
  Kokkelink, D., sergeant-torpedomaker.
  Loekemeijer, P., bootsman.
  Mas Soemantri, inlands majoor machinist.
  Mulder, P.J., ltz 2e kl. KMR.
  Raden Sastrawidjaja, inlands korporaal machinist.
  Saïdin, inlands matroos 1e kl.
  Tatoeil, C., inlands sergeant-machinist.
  Zevenbergen, E., majoormonteur.
  Misseijer, W.T., militie matroos.
  Kasman, stokerolieman.
  Andriese, H.C., monteur 3e kl. ZM.
  Furer, J. Th. kwartiermeester.

  De onderzeeboot wordt door de Japanners gelicht, maar niet hersteld en wordt na de capitulatie in 1945 te Soerabaja teruggevonden. In 1946 wordt zij gesloopt.
  Pieter(Piet) Loekemeijer is geboren op 16 juli 1906 te Vlissingen. Hij trouwde, 26 jaar oud, op 26 oktober 1932 in Vlissingen met Anna Maria Schets.
  Bijgevoegde foto’s zijn aangeleverd door Jan Foekking, schoonzoon van de zus van Piet, Johanna Catharina Loekemeijer (1909-2000).

Schrijf hieronder uw bijdrage aan de nagedachtenis van deze gevallene.

Het kan enkele uren duren voordat uw bijdrage geplaatst wordt.