Petrus Leonardus Lutter 1911-1940

Oorlogsslachtoffer
Is 29 jaar geworden

Geboren op 16 mei 1911 te Rotterdam
Overleden op 19 juni 1940 te Noordzee a/b Hr.Ms. O 13
Rang Kwartiermeester
Militair onderdeel KM.


Klik op de foto’s om een vergroting te zien.


 

U kunt hieronder uw woorden ter nagedachtenis aan deze gevallene weergeven. Als u foto’s aan dit monument wilt toevoegen kunt u die als bijlage sturen in een e-mail aan monument.ozd@gmail.com .

 1. “Mijn verwoording van mijn grootvader ‘Kwartiermeester P.L.Lutter a/b van de O-13′.
  Middels door het verkrijgen van informatie en oude documenten en foto’s kan ik een mooi verhaal maken van mijn opa :”

  Mijn Opa “Piet”, geboren 16 mei 1911 te Rotterdam als tweede van het gezin van zijn vader P.J.J.B.Lutter en moeder M.S. de Swart. Hij had 2 zusters, een jongere en een oudere zus. Ze groeiden op in Rotterdam.
  Op 14 September 1937 trouwde mijn opa met zijn Corrie van Dierendonck te Rotterdam, een jaar later 28 Juni 1938 werd hun enige zoon Piet jr(mijn vader) geboren te Den Helder.
  Op 24 Februari 1931 ging mijn opa als 20 jarige voor de dienstplicht naar de marine, niet helemaal raar, eigenlijk is en was de hele Fam Lutter (zee)varend. Hij werd geplaatst als matroos der derde klasse op de marinekazerne ‘Willemsoord’.
  Op 30 December 1931 werdt het hem gegund om een vrijwillige verbintenis aan te gaan bij de marine in de functie van matroos der tweede klasse.
  Op 19 Juli 1933 vertrok mijn opa met de ‘MS Dempo’ naar Nederlandsch Indie (Tandjong Priok) waar hij op verschillende marine schepen is geplaatst zoals Hr Ms Java en de Hr Ms Sumatra. In Januari 1936 keerde mijn opa terug naar Nederland waar hij bij de onderzeedienst geplaatst werd en de opleidingen voor de onderzeedienst begonnen. Op de Hr Ms Schorpioen kreeg hij de opleiding tot torpedist.
  Op 1 September 1938 begon de opleiding tot Kwartiermeester op Hr Ms Wachtschip Willemsoord en het vervolg op de Hr Ms Sumatra.
  Op 1 Januari 1940 was de defintieve plaatsing als Kwartiermeester bij de onderzeedienst dan een feit mede de plaatsing op de O-13.

  In Mei 1945 kreeg mijn oma een brief van meeleven van de Luitenant-Admiraal Bevelhebber der zeestrijdkrachten, J. Th. Furstner met het medeleven naar mijn oma.
  Daaropvolgend in Maart 1946 kwam er een brief van medeleven van koningin Wilhelmina dat het offer door haar in herinnering gehouden zal worden.
  In 1947 werd door Koningin Wilhelmina de hoogst mogelijke onderscheiding ‘Militaire Willems-Orde’ uitgekeerd aan de vermiste bemanning van de O-13 en de onderzeedienst in de oorlogsjaren.
  Op 4 April 1950 werd hem door de minister van Marine posthuum het Oorlogsherinneringskruis met de gespen toegekend.

Schrijf hieronder uw bijdrage aan de nagedachtenis van deze gevallene.

Het kan enkele uren duren voordat uw bijdrage geplaatst wordt.