In de Zuid-Chinese Zee is de tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI gevonden. Een Australisch-Singaporees sportduikteam vond de lang gezochte onderzeeboot begin oktober na een tip van een lokale visser in de wateren boven het eiland Borneo.

Experts van de Koninklijke Marine hebben fotobeelden bestudeerd die zijn gemaakt door het duikteam. Daarop zijn duidelijke kenmerken aangetroffen die uitsluitend op Nederlandse onderzeeboten zijn terug te vinden. Uit deze informatie, samen met de locatie van de onderzeeboot ten opzichte van andere gezonken Nederlandse onderzeeboten, is vastgesteld dat het om de K XVI gaat. Hiermee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de nabestaanden van de bemanning. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.
In 2002, kort na de succesvolle expeditie die de Onderzeeboot O-20 had gevonden, heeft de eerste zoektocht naar de Onderzeeboot KXVI plaatsgevonden. Aangestoken door het succes van het vinden van de Onderzeeboot O-20 hadden wij goede hoop de Onderzeeboot KXVI ook spoedig te lokaliseren. De realiteit bleek anders. Na dagen zoeken met sonar leek de zeebodem niets prijs te willen geven.

Verslag van Katja Boonstra van de zoektocht naar de K-XVI , 9-20 mei 2003

Internet-dagboek expeditie K16 9-20 mei 2003   Claire Boonstra