Een onderzoeksteam van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) i.s.m. de Koninklijke Marine en Maleisische instanties hebben in juni 2024 een expeditie uitgevoerd om vast te stellen wat er van de wrakken van de onderzeeboten van Hr.Ms K XVI en O 20 over is gebleven na de vele illegale bergingen van zeer waarschijnlijk Chinese slopers.

Als eerste werd de wrakpositie van de K XVI bezocht waarbij is vastgesteld dat er enkel nog wat ‘verstoring van de zeebodem’ was aangetroffen, wat visnetten en stalen platen welke nog uit de bodem staken. Het wrak van de K XVI was verder in haar geheel verdwenen. 

Het volgende doel van de expeditie was het vaststellen óf er nog wat kon worden aangetroffen van de O 20.
Men had weinig hoop voor nummer 4 (de O 20, red.)  Er was een aantal jaren geleden immers al vastgesteld dat de onderzeebootwrakken van de K XVII en de O 16 al geheel waren verdwenen. Ook illegaal geborgen door Chinese slopers. 

RCE coördinator Prof. Martijn Manders:
“Tot onze grote verrassing lag de Hr. Ms. O 20 er nog. 45 meter onder water. Met onderwaterrobots (ROV’s) hebben we beelden kunnen maken. Met duikhelmen hadden we acht minuten om beneden te kijken, daarna moesten we weer een half uur omhoog. Het wrak is even aangeraakt, meer konden we niet doen”  

Nu is het zaak dat de plek beschermt kan worden zodat de bijna 70 meter lange Hr.Ms. O 20 niet ook verdwijnt. 

Het RCE gaat hier z.s.m over in gesprek met de Maleisische autoriteiten. Nederland is als ‘vlaggenland’ formeel wel eigenaar van dit oorlogswrak maar de feitelijke bescherming kan alleen door Maleisië worden gedaan.  

Op donderdag, 12 september j.l. zijn de nabestaanden van beide boten door de Onderzeedienst uitgenodigd in Den Helder om uitgebreid geinformeerd te worden door de RCE en de onderzeedienst.

https://www.cultureelerfgoed.nl/domeinen/archeologie/nieuws/2024/07/04/onderzoek-gezonken-onderzeeboten-in-maleisische-wateren