Nieuws

Website of the The 54th International Submariners Congress in St. Petersburg

Click here for more information about the The 54th International Submariners Congress in St. Petersburg.

The 54th International Submariners Congress in St. Petersburg

Dear fellow submariners and all our friends.

We have been entrusted to hold the 54th International Submariners Congress in the Naval Capital of Russia. It is due in St. Petersburg from 5th to 12th of June 2017.

We have been designing an exciting and interesting program for you during your stay with us.

As well as Naval Capital, St Petersburg is also considered to be Cultural Capital of Russia. We would like to show you most famous sights of the city, such as the Hermitage, Peter and Paul Fortress, St. Isaac Cathedral. You will visit Peterhof museum complex and the famous Amber Room in Pushkin.

You are welcome to arrive on the 5th of June. The cultural part of the Congress will continue for three days beginning from the 6th of June.

The Official part of the Congress will start in the evening of 8th and according to congress tradition will last for 4 days ending with a traditional Gala Dinner and closing party on the 11th.

During the official part you will see St. Petersburg as a naval capital. You can visit naval fortress Kronstadt with its Naval Cathedral, the new Central Navy Museum of Russia, the legend of Russian fleet the cruiser “Aurora”, the Narodovolets D-2 submarine and C-189 Whiskey Class submarine. We will honor the memory of fallen submariners in St. Nicholas Naval Cathedral and Kursk Submarine Memorial in Serafimovskoe Cemetery.

More information is to be found on the Congress website. We offer you accommodation in hotels “St.Petersburg” and “Azimut”.

We are happy to inform you, that the Ministry of Foreign Affairs of Russia has approved humanitarian visas for all the participants of the Congress. This visa type is much cheaper and easier to get.

Welcome aboard!

With respect and best regards,

Captain Igor Kurdin.

De tegenaanval • Anton Bussemaker (1900-1941) Onderzeebootcommandant , door Henk Bussemaker & Janet van Klink

€ 19,95

tegenaanvalDe Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. O 16 behaalde in de nacht van 11 op 12 december 1941 het eerste belangrijke succes van de geallieerden na de Japanse aanval op Pearl Harbor. De onderzeeboot torpedeerde op uiterst spectaculaire wijze vier Japanse troepentransportschepen. Commandant Anton Bussemaker (1900-1941) kreeg de Militaire Willems-Orde. Postuum. De O 16 liep op 15 december 1941 op een mijn. Van de bemanning overleefde één man het drama op zee.

Al kort na de Tweede Wereldoorlog inspireerde de O 16 romanschrijvers. De werkelijkheid is echter totaal anders. Nabestaanden Henk Bussemaker en Janet van Klink beschrijven in De Tegenaanval 75 jaar na het begin van de oorlog in Nederlands-Indië aan de hand van officieel archiefmateriaal en persoonlijke brieven het échte levensverhaal van de commandant van de legendarische O 16. Een leven in aanloop naar een oorlog.

Lees verder –>

4 mei 2013: Artikel in Noord-Hollands Dagblad over zoektocht O 13.

Pagina 1

pag_01

Pagina 2

pag_02

Pagina 3

pag_03

Pagina 4

pag_04

Pagina 5

pag_05

« Pagina 1 »

18 dec. 2011

nhd_onderscheding_zwart_wit_480
image0-2image0 image0-3

15 dec. 2011

Vondst K-XVI en herdenking Onderzeebootdienst in de pers:

1. Noord-Hollands Dagblad

2. Geschiedenis 24

3. Den Helder Actueel

4. RTL Nieuws (vanaf 8 min. 45 sec.)

14 dec. 2011

herdenking_14_dec_2011Er is woensdag in Den Helder een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de nabestaanden van de bemanning van de onderzeeboot Hare Majesteit K XVI (K 16).

Deze onderzeeër zonk in de Tweede Wereldoorlog bij Borneo en werd twee maanden geleden door een Australisch duikteam gevonden tijdens hun jaarlijkse duiktrip in de Zuid-Chinese Zee. Met de vondst kwam een eind aan de lange periode van onzekerheid voor de nabestaanden van de bemanning.

In totaal 36 bemanningsleden kwamen om, onder wie zes Indonesische scheepsmaten. Er werden in Den Helder kransen gelegd en enkele nabestaanden spraken een in memoriam uit.

Interview tijdens de herdenking op 14 dec. 2011

Bron: RTVN-H

 

14 dec. 2011

Uitzending van EénVandaag over de herdenking in Den Helder.


sitestat

23 okt. 2011

PERSBERICHT

Gezonken onderzeeboot K XVI gevonden

In de Zuid-Chinese Zee is de tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI gevonden. Een Australisch-Singaporees sportduikteam vond de lang gezochte onderzeeboot begin oktober na een tip van een lokale visser in de wateren boven het eiland Borneo.

Experts van de Koninklijke Marine hebben fotobeelden bestudeerd die zijn gemaakt door het duikteam. Daarop zijn duidelijke kenmerken aangetroffen die uitsluitend op Nederlandse onderzeeboten zijn terug te vinden. Uit deze informatie, samen met de locatie van de onderzeeboot ten opzichte van andere gezonken Nederlandse onderzeeboten, is vastgesteld dat het om de K XVI gaat. Hiermee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de nabestaanden van de bemanning. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht door de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Lees verder »

24 okt. 2011

12 okt. 2011

Aangepast monument onderzeedienst onthuld

aangepast_monumentHet onlangs aangepaste onderzeedienstmonument is gisteren in Den Helder onthuld. De Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom, sprak tijdens de ceremonie over de onderlinge verbondenheid van onderzeedienstpersoneel, verbeeld in het gedenkteken.

Die verbondenheid werd extra benadrukt door de opkomst van ongeveer 100 nabestaanden en belangstellenden én het aangetreden actief dienende onderzeedienstpersoneel.

Eén geheel

Nabestaanden van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen marinemannen van de onderzeedienst verzochten tot aanpassing van het oorspronkelijke monument. Die wens is nu vervuld: er zijn 2 extra plaquettes bijgeplaatst met de namen van het onderzeedienstpersoneel dat omkwam in gevangenschap of tijdens de zeereis naar een onderzeeboot toe. Daarmee is het een gedenkteken geworden voor alle tijdens de oorlog gevallen onderzeedienstmensen.

Historie

Op 20 juni 1947 onthulde Koningin Wilhelmina in Rotterdam het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde opvarenden van onderzeeboten. In 1961 verhuisde het gedenkteken met de onderzeedienst naar Den Helder.

Bron: Ministerie van Defensie, Koninklijke Marine

Foto’s
Lees verder »

10 juli 2006

boomplant1Op maandag 10 juli jl. hebben Katja Boonstra-Blom, dhr. Akira Tsurukame en Commander King de derde vriendschapsboom geplant in de voortuin van het KIM. De eerste boom hebben zij in 2004 geplant bij Oranmore Castle van Commander King in Ierland, in 2005 is er een boom geplant bij het Onderzeedienst monument in Sasebo Japan.

19 juni 2003

De Stichting Nabestaanden Onderzeeboten 1940-1945 heeft tijdens een expeditie van 9-20 mei jl. een onderzoek laten uitvoeren naar de vermoedelijke wrakpositie van de Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. KXVI, die eind december 1941 door de Japanse onderzeeboot I-66 tot zinken werd gebracht in de Zuid Chinese Zee.

De duikers hebben wrakstukken aangetroffen waarvan onderwater foto’s en videofilms zijn gemaakt. het onderzoek werd echter gehinderd door uitzonderlijk slechte weersomstandigheden, waardoor het ter identificatie meegebrachte materiaal summier is. De Koninklijke Marine heeft dit materiaal geanalyseerd maar heeft daaruit niet eenduidig kunnen concluderen dat het inderdaad de onderzeeboot Hr.Ms. KXVI betreft.

De Stichting overweegt thans of een nader onderzoek ter plaatse, teneinde alsnog bewijsmateriaal te verkrijgen, tot de mogelijkheden behoort.

29 april 2003

Hans Besançon, voorzitter van de stichting C.N.O. 1940-1945 en verantwoordelijk voor al het voor onderzoek voor de expedities, heeft op 29 april 2003 ,uit handen van de Burgemeester van Velsen , de onderscheiding “Ridder in de orde van Oranje Nassau” ontvangen.

hans_29-04-01Hans Besançon in gesprek met dhr van der Waals en de Commandant Onderzeedienst KLtZ Ramaekers.

« Pagina 1 »